zondag 8 maart 2009

Freinetschool De Torteltuin - Poperinge

Klasactie: rommelmarkt voor de circusschool in Palestina

Hoe het allemaal begon

Op een morgen in Freinetschool De Torteltuin te Poperinge:

Op een dag kwam Madelon (derde leerjaar) met een artikel en een zelfgeschreven tekst over de oorlog in de Gazastrook naar de ronde. Ze stelde haar tekst aan de kinderen van de klas voor en meteen kwamen er heel wat reacties en gevoelens los.
Er kwam een fijn gesprek op gang. Madelon stelde haar tekst ook voor aan de andere lagere klassen van onze school en in het kinderparlement.

Het idee om een actie te organiseren met onze klas kwam op gang.
We wilden iets doen voor de kinderen die te maken hebben met deze conflictsituatie. Via een ouder van onze school kwam ik bij jullie project terecht. We keken naar een dvd waarop jullie school voorgesteld wordt, maar ook duidelijk te zien is waar de school gelegen is en hoe de situatie er is. Nu de kinderen concreet zagen hoe de situatie er is, waren ze nog meer gemotiveerd om wat te doen.

Daarom werd er in de klasraad beslist om een rommelmarkt te organiseren om wat centen voor jullie school in te zamelen.

De voorbereiding

We maakten in de projecttijd flyers en affiches om onze actie aan te kondigen. We deden ook een oproep aan de ouders van onze school om spulletjes te verzamelen voor onze markt. Onze klas puilde op een gegeven moment echt uit van de spullen.
In de vrije werktijd kwamen er telkens wat ouders van de klas om met een groepje kinderen te helpen om deze spullen na te zien, te sorteren en een prijs te bepalen. Aan enthousiasme geen gebrek!


spullen sorteren in de vrije werktijd


In het atelier drukten we nog wat prijskaartjes. Alles was nu klaar.


prijskaartjes drukken


affiches maken


alles is klaar


De rommelmarkt


Op vrijdag 20 februari ’09 was het eindelijk zover! De weergoden waren ons gunstig gezind want de zon was van de partij. In de namiddag bereidden we onze markt voor. Ook nu kregen we heel wat hulp van enthousiaste ouders. De kinderen waren door het dolle heen en maakten hun verkoopsstandje zo mooi mogelijk.

Nu vlug even enkele afspraken maken en toen was het zover… de eerste kopers kwamen eraan.De rommelmarkt was een gezellige (en drukke) bedoening. De kinderen van de andere klassen kwamen een kijkje nemen, maar ook de ouders kwamen langs en deden een duit in ons zakje.Onze winst

Onze actie was een echte topper! We vonden het heel fijn om deze actie te doen. We hebben met zijn allen een leuke voorbereiding en leuke dag gehad. Onze winst bedraagt €210.54. We waren aangenaam verrast en zijn blij dat we deze centjes kunnen schenken aan de circusschool in Palestina!

Meer foto’s van deze actie op http://www.detorteltuin.be/ (Onze school-fotogalerie-derde klas- klasactie rommelmarkt) of rechtstreeks HIER


verslag en foto's door Evelyne Van Eecke

Geen opmerkingen: