donderdag 9 oktober 2008

bericht van Josje uit Nederland

verschenen in schoolkrant en leerlingenblad van het Koning Willem II college in Tilburg :

hier is de link naar het oorspronkelijke bericht : Koning Willem II college



Muzisch adopteert Palestijnse circusschool!

In 2006 startte een Belgische ontwikkelingshelper en een jonge Palestijn een circusschooltje voor getraumatiseerde jongeren.

Tot die tijd had men in Palestina nog nooit een circus gezien, behalve op tv dan.

52% van de bevolking is onder de 17 jaar en woont in de bezette gebieden. Ze kunnen daar geen normaal leven leiden. Er is geen psychologische begeleiding of maatschappelijk werk. Aangezien een vrijetijds aanbod niet of nauwelijks voorhanden is, was er een enorme behoefte om de jongeren iets zinvols te laten doen om te voorkomen dat ze af zouden glijden in “martelaarschap” of andere illegale activiteiten.

In België startten kunstenaars een hulpactie. Onder leiding van Anita Huybens bouwden kunstenaars meer dan 500 stoelen, die ze in een grote optocht door Leuven trokken en die verkocht werden voor het schooltje. Van de inkomsten wordt de huur betaald voor de oefenruimtes (er zijn intussen 4 schooltjes) en is een busje aangeschaft om de studenten te transporteren.

Ook kregen ze hulp van Italiaanse, Belgische, Deense en Australische circusdocenten, die in Palestina kwamen trainen en de begeleiders tot mediater opleidden.

Ondergetekende heeft in opdracht van EU1995 zelf een fashion institute opgericht in Beit sahour-5 km buiten Bethlehem en heeft daar 10 dagen gewerkt. Enkele maanden geleden kreeg ze kontact met de Belgische initiatoren en ze was meteen verkocht.

Ze vatte het plan op het project in Nederland voort te zetten en kreeg meteen steun van Carin Janssen die het een strak plan vond om met onze muzische leerlingen een bijdrage te leveren om dit project te doen slagen. Allereerst zal Xtra beeldend stoelen oppimpen of bouwen. Verder denkt ze aan optredens van de circusschool samen met dans- en dramaleerlingen op Festival Mundial. En in de toekomst zoekt ze samenwerking met de circushogeschool van Fontys.

Intussen is het project met de leerlingen van Xtra beeldend gestart. Ze stortten zich vol enthousiasme in het ontwerpen en leveren schitterende ideeën.

Iedereen die zich aangesproken voelt mee te werken is van harte welkom – er staat thuis vast wel een oude stoel!

Voor meer informatie kijk op http://www.stoelenvoorcircusschool.blogspot.com/

En voor ideeën staan we open!

Josje Schroot

Geen opmerkingen: